Prawidłowe żywienie ma ogromny wpływ na zdrowie i rozwój dziecka w wieku przedszkolnym, którego organizm intensywnie się rozwija.

Jakość jedzenia i jego rodzaj oraz prawidłowe nawyki żywieniowe są podstawą w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym m.in. otyłości u dzieci. Przyzwyczajenia żywieniowe ulegają obecnie szybkim zmianom i są to, niestety zmiany w złym kierunku. Dlatego konieczne jest podejmowanie działań na rzecz korygowania przyzwyczajeń i kształtowania właściwych nawyków żywieniowych przedszkolaków. Nie jest to zadanie łatwe, ale możliwe poprzez realizację programu edukacji kulinarnej „KUCHCIKOWO”. Program ten wzbogaca ofertę edukacyjną przedszkola. Łączy treści edukacyjne z różnych obszarów podstawy programowej i uwzględnia treści wykraczające poza podstawę programową. Program promuje aktywne metody nauczania i wychowania. Wprowadza korzystne zmiany w procesie budowania, jakości pracy przedszkola, a także angażuje i integruje społeczność przedszkola. „KUCHCIKOWO” to dla przedszkolaków zabawa i wielka przygoda, których efektem będą właściwe nawyki żywieniowe.

Cele programu:

  1. Stwarzanie dziecku możliwości do działania kulinarnego
  2. Wdrażanie podstaw racjonalnego odżywiania i higieny przyrządzania posiłków
  3. Czerpanie radości ze wspólnego przygotowywania posiłków
  4. Zdobywanie nowych doświadczeń za pomocą zmysłu smaku, zapachu i dotyku
  5. Kształcenie wyobraźni twórczej, pomysłowości, płynności ruchów
  6. Rozwijanie poczucia kompozycji kolorystycznej, wrażliwości i piękna
  7. Rozwijanie umiejętności korzystania z książek kucharskich
  8. Zapoznanie z różnymi naczyniami i przyborami kuchennymi

Zajęcia składać się będą z trzech części:

1.Wstepna-przedstawienie tematu zajęć, poznanie produktów, objaśnienie sposobu wykonania zadania.

2.Działania dzieci pod nadzorem nauczyciela i przy jego pomocy.

3.Degustacja przygotowanego dania i porządkowanie sali.

Udział w zajęciach  pozwoli dzieciom rozwinąć zainteresowania kulinarne, nauczy organizacji pracy w kuchni, zdrowego odżywiania oraz  zachowania higieny  podczas przyrządzania posiłków. Zdobyte umiejętności będą mogły wykorzystać w życiu codziennym.